1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Arkivens dag i hela Sverige.. Sollentunas kommunarkiv ett av Sveriges bästa 2013 firar Sollentuna kommun 150 år.

Jaha, säger du. Vad får han det ifrån? Ett av Sveriges bästa kommunarkiv?

Helt enkelt från verkligheten.
Det var inte många år sedan Sollentuna kommuns arkiv fick pris för det.. 2009 om jag inte missminner mig?
Kommunarkivarien Annika Holmberg har tilldelats flera utmärkelser, från Sollentuna Kommun och även från ABF, senast i år fick hon av kommunen Sofiapriset med följande motivering:
”Sofiapriset
 Annika Holmberg, för värdefullt arbete med böcker, filmer och föredrag om Sollentunas historia. Nu senast en bok om Sollentunas historia med anledning av 150-årsjubileet av Sollentuna kommun.
Sofiapriset är ett hederspris”
Den nämnda boken kommer att börja säljas vid Sollentuna kommuns julgransresning på Turebergs torg den 1 december, och därefter försäljning av boken i receptionen till specialpris.
Sedan kommer den att säljas till ordinarie pris, i receptionen, på Akademibokhandeln samt Perssons bokhandel. Ordinarie pris kommer att vara 299 kronor.
Sollentuna kommun har i ett avtal med Videvox också erhållit den tidigare Biografsalong 4, den lilla som ligger direkt mot kommunens entré, och kommer där att ha utställningar. Om jag förstått det hela rätt kommer en permanent utställning att finnas där, och utrymme för tillfälliga utställningar dessutom. Jag ska rota lite närmre i det, och lyssna med mina vänner Magnus Ramstrand, ordförande i Kultur och fritid (KD) samt med Mattias Rost, biografansvarig på Videvox/Sollentuna Bio..
Såhär skriver Sollentuna Bio (numera Sollentuna Bio 1.2.3) på sin hemsida: ”Från och med denna vecka och cirka 4 veckor framåt kommer Sollentuna Bio genomgå en ombyggnation.
Bland annat kommer kassan att flytta samt att salong 4 kommer göras om till ett konstgalleri.
Under ombyggnationen kommer biografen att hålla öppet som vanligt.”
Arkivdagen var det, ja… Sen ankomst som vanligt, och när jag, efter att ha varit nere i arkivet, som hade exakt samma utformning som förra året, med samma material utställt (LITE besviken blev jag faktiskt…) åkt upp till våning 13 för att ta mig en (möjligen välförtjänt?) kopp kaffe möttes jag av en i stort sett tom serveringsdisk. Jo, sa flickorna i serveringen, det har varit hög frekvens av folk hela dagen.. vilket det ju brukar vara, eftersom kommunfilmerna visa i plenisalen och Annika varje år håller ett anförande om något skede i kommunens historia. Vilken hon gjort innan jag hann masa mig dit…
Men en kopp kaffe för en femma och två gratis pepparkakor fick förgylla denna dag..
Nu ser jag fram emot den 1 december klockan 14.30 – 15.30… Inte för julgranens skull (blir det samma anskrämliga monster som förra året kan man ju vara just DEN förutan), desto mer för att kunna införskaffa boken ”Mamsell Cooper, magister Göransson och alla de andra”.. ska bli ett sant nöje att läsa den, har i min ägo och har läst, i ett fall nästan läst sönder, de ”klippböcker” ur kommunens historia som Annika Holmberg tidigare framställt, med stor glädje…
Lasse Håkansson
Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.