1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Rekordmånga besökte Arkivens dag

Liksom landets alla offentliga arkiv höll Sollentuna kommunarkiv öppet hus den 8 november. Alla som ville kunde titta på handlingar från Sollentunas historia. Dagen förgylldes med både spännande utställningar, filmer, föreläsningar, tävling och gratis fika.

– Det var sjätte året vi ordnade öppet hus, berättar kommunarkivarie Annika Holmberg. Det brukar komma ungefär 400 besökare, men i år tror jag att vi slår alla rekord. Det är helt otroligt. Kolleger på arkiv runt om i landet har kanske 10-100 besökare. Men så har vi också ett ovanligt gammalt arkiv. Vi har två kilometer handlingar och omkring 30 000 fotografier från sex århundraden av Sollentunas historia.

Första åren tog Sollentunas kommunarkiv bara emot på plan –2, där arkivet finns. Det blev så trångt så sedan två år tillbaka öppnar de också på plan 13:
– Eftersom det kommer så mycket folk tycker vi att vi måste erbjuda dem lite extra, säger Annika Holmberg. I år är det första gången vi har en gästföreläsare.

Karl-Evert Heed kåserade på arkivens dag.

Sollentuna igår och dag
Karl-Evert Heed, eller Kalven som han också kallas, fängslade publiken när han kåserade över ämnet “Sollentuna igår och idag”. Han visade ett spännande bildspel med både gamla och nya bilder. Själv är han född i Sollentuna och har bott här hela sitt liv. Han har följt Sollentunalivet på nära håll, bland annat som son till en diversehandlare och som mycket aktiv inom idrotten.

Sista syföreningskyrkan
Visste du till exempel att S:t Eriks Kyrka är Sollentunas sista “syföreningskyrka”? Den har inte kostat kommunen ett öre, utan byggdes av medel som syföreningar och scouter samlade in. Idag planeras en stor församlingssal bakom kyrkan med panoramafönster mot Edsviken.

Träffar många bekanta
Det var inte bara historieentusiaster som letade sig hit. Här strömmade hundratals människor in under hela dagen. De flesta var i övre medelåldern och gick hit för att titta tillbaka på sitt ungdoms Sollentuna och träffa lite bekanta:
– Jag har träffat många jag känner, en del som jag inte sett på fyrtio år, berättar Gunnar Svenerdal från Edsviken. Jag är född i Sollentuna och min mamma och pappa flyttade hit 1928.

 

Arkivens dag drar fler och fler besökare för varje år.

Vinnarna i Arkivens dags tävling
Årets tävling gick ut på att matcha bilder på ett antal affärer från 1970-talet med rätt adresser. De tre första rätta svar som öppnades var:
Anders Asp från Töjnan
Ann-Marie Börjesdotter från Rotebro
Britt-Marie Bergström från Helenelund

Gömmer du en lokalhistorisk skatt?
Kommunarkivet tar gärna emot gamla bilder och dokument som kan berätta något om Sollentunas historia. Det kan vara foton, kartor och andra bilder. Det kan vara protokoll, korrespondens, räkenskaper, listor på människor och så vidare. Vet du att föreningar kan deponera sina arkiv kostnadsfritt på kommunarkivet? Öppettiderna är måndag-torsdag 9-11.30 eller enligt överenskommelse, men det är alltid bäst att ringa innan så att du är säker på att någon kan ta emot, telefon 579 216 45.

Text och foto: Ann-Christine Meyerhöffer

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa: