1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Kultur för nyanlända i Sollentuna

Nästa vecka startar kultur och fritid flera nya verksamheter för nyanlända ungdomar. Konstkvällar med konstnärer som volontärer, språkcaféer och lättläst bokcirkel.

– Vi inom kultur och fritid har ett arbete som är inkluderande och där man kan göra saker tillsammans över språk och kulturgränser. Det är ett stort värde att vi nu hjälps åt och skapar mötesplatser för att mottagningen av nya sollentunabor blir så bra som möjligt, säger Magnus Ramstrand, KD, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Konst_listbild

Konstkvällar med konstnärer som volontärer

Genom Sollentunakonstnären Annika Heed och Magnus Wide på Arena Satelliten, arrangeras konstkvällar för nyanlända ungdomar på Arena Satelliten. Första tillfället är nästa onsdag kl 18.30-21.30. Sammanlagt 11 konstnärer ställer upp som volontärer. Kurs inklusive material är gratis.

– Vi har bildat ett nätverk bestående av yrkesverksamma konstnärer och studenter på konstskolan Nyckelviksskolan, berättar Annika Heed. Vi tror att det är värdefullt för ungdomar i svåra situationer att få forma och uttrycka sig i bild. Bilden skapar också broar där tal och skrift språk är ett hinder, säger Annika.

Språkcaféer för ungdomar

Nästa vecka är det premiär för språkcaféer riktade mot nyanlända ungdomar på Arena Edsberg. Från och med tisdag 2 februari är alla välkomna kl 14 -15, fram till 3 maj. På språkcaféerna kan ungdomarna träna svenska och samtidigt träffa nya vänner. Det är gratis och biblioteket bjuder på fika. Samtalsledare Anna Maria Lundblad från Biblioteken i Sollentuna.

Lättläst bokcirkel för unga nyanlända

På tisdag i nästa vecka startar också en bokcirkel för nyanlända ungdomar där deltagarna läser samma bok och man pratar om ord, handling och uttal tillsammans. Bokcirkeln träffas vissa tisdagar: 2 och 16 februari, 1, 15 och 29 mars samt 12 och 24 april

Ny webbsida

Ny webbsida med info om kultur och fritid för nyanlända. Ny i Sverige och Sollentuna

 

Källa: https://www.sollentuna.se/sv/arkiverade-nyheter/nyheter-2016/kultur-och-fritid-for-nyanlanda/